В «Миколаївоблтеплоенерго» розʼяснили, чому містяни отримують платіжки за опалення з урахуванням місць загального користування

21.03.2024 11:27

З січня 2024 року споживачі ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" отримують квитанції з урахуванням розподілу теплової енергії на загальнобудинкові потреби.

Що змінилося для споживачів підприємства і власників квартир з автономним опаленням редакція "ПН" з’ясовувала у начальниці служби збуту енергії ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" Валентини Карєвої.

— Чи взагалі актуальне питання нарахувань з урахуванням розподілу теплової енергії на загальнобудинкові потреби серед містян, чи отримуєте такі звернення?

— Насправді підприємство отримує дуже багато звернень щодо розподілу теплової енергії між співвласниками будівлі на загальнобудинкові потреби. Починаючи з січня 2024 року ми опрацювали понад 400 письмових звернень, але крім цього, споживачі отримують консультації безпосередньо на прийомі у фахівців абонентського відділу. Насамперед звертаються споживачі, які мають автономне опалення, і запитання одне - чому та на якій підставі зроблені нарахування? Зауважу, що споживачів з централізованим опаленням ці зміни, можна сказати, не торкнулися, адже вони як і раніше отримують єдину платіжку з нарахуваннями за послуги з постачання теплової енергії та абонентську плату. В їхній платіжці вже враховані ось ці загальнобудинкові потреби.

Чи багато споживачів з індивідуальним опаленням?

— В обліковій базі підприємства таких споживачів понад 5 тисяч, це більш ніж 5% від загальної кількість споживачів ОКП "Миколаївоблтеплоенерго".

В чому суть та принципи Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг? Чому ж споживачі, які мають автономне опалення сплачують за електрику або газ, ще повинні сплачувати додатково вашому підприємству?

— Дана Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг отримала найгострішу реакції з боку споживачів ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" зі всіх змін нормативно-правових актів, які раніше затверджував Кабмін. Відкривши даний нормативно-правовий акт, пересічна людина взагалі "голову зламає": формули, розрахунковий метод, пропорційно пишуть будуть розподіляти, а розподіляють не так. Для споживачів ця Методика виглядає, як свавілля тепловиків і не більше. Однак, це хибна думка!

До січня 2024 року теплова енергія, яку спожив будинок розподілявся пропорційно площі лише опалювальних квартир/приміщень. Таким чином обсяг теплової енергії, який доводився на підтримання нормативної температури у місцях загального користування (сходових клітин, вестибюлів, колясочних, тощо) і допоміжних приміщеннях (горища, підвали) та обсяг для забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення всього будинку, лягав лише на плечі споживачам, які підключені до системи централізованого опалення. Тепер за рішенням Кабміну цю суму розподілили на всіх співвласників будинку, незалежно від того чи підключені вони до системи централізованого опалення чи мають автономне.

Тобто, розрахунок за Методикою дозволив більш детально розподілити загальний обсяг теплової енергії між усіма співвласниками житлового будинку, що є власниками як опалюваних приміщень, так і приміщень з автономним опаленням, які так само користуються місцями загального користування та несуть солідарні зобов’язання щодо належного утримання та експлуатації будинку (згідно Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015р. №417 зі змінами та доповненнями).

Ще раз зазначу, що місця загального користування – це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку (горища, підвали, сходові клітини, тощо). За рахунок тепловиділень від розподільчих трубопроводів, які розташовані в підвалах (місці загального користування будинку) створюються сприятливі умови для нормального функціонування усіх інженерних мереж та комунікацій будинку.

І відтепер споживачам, які користуються послугами з постачання теплової енергії, не доведеться самотужки сплачувати за об’єм теплової енергії, який було витрачено на загальнобудинкові потреби усього будинку.

Щодо принципів:

По-перше, розподілений обсяг теплової енергії між співвласниками завжди дорівнює загальному обсягу спожитої теплової енергії багатоквартирним будинком за звітний період.

По-друге, загальний обсяг спожитого тепла розподіляється на 2 основні складові: обсяг витрачений на загальнобудинкові потреби та обсяг тепла витрачений на опалення підключених споживачів

По-третє, нарахування за послугу з постачання теплової енергії, споживачам, які підключені до централізованого опалення – опалення квартир/приміщень та загальнобудинкові потреби, а споживачам з автономним опаленням нарахування здійснюються лише на загальнобудинкові потреби.

Розрахунок обсягу спожитої теплової енергії на опалення місць загального користування, забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення здійснюється одним з 3-х методів: відповідно до проєкту на будинок, результатів енергоаудиту, розрахунково або спрощено.

Що стосується першого методу – тех. документації на будинок.

Для можливості застосувати в розрахунках технічних характеристик будинку співвласникам, ОСББ, управляючим компанія необхідно надати технічні документи згідно Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 17 липня 2018 року № 176.

Інформація має містити: довжину трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах; заізольовані ці трубопроводи чи ні, загальну площу місць загального користування та допоміжних приміщень (незалежно від наявності опалювальних приладів), окрім підвалів, техпідпіль і горищ; загальну опалювальну площу будинку, окрім підвалів, техпідпіль та горищ, кв.м. Всі копії технічної документації повинні бути завірені.

Хочу зазначити, що технічний паспорт на багатоповерховий житловий будинок та проектно-кошторисна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання, тощо належить до складу технічної документації постійного зберігання для виконавця послуг з утримання будинків і споруд.

Управитель або ОСББ є розпорядниками інформації щодо технічної документації на багатоквартирний будинок, у тому числі щодо технічного паспорту на нього і, як висновок, щодо місць загального користування у ньому.

Що стосується другого методу – енергоаудиту.

Рішення про застосування (не застосування) результатів енергетичного аудиту приймається співвласниками будівлі/будинку в міжопалювальний період та письмово повідомляється підприємству. Проте послуги з енергоаудиту затратні для мешканців будинку.

Що стосується третього методу - спрощеного методу розрахунку.

У зв’язку з тим, що у нас відсутня інформація щодо площ місць загального користування та допоміжних приміщень, тому обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, визначається спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку (згідно п.8 розділу IV Методики), а саме сума нарахувань залежать від поверховості будинку:

для 1-5 поверхової будівлі – 25%;

для 6-10 поверхової будівлі – 20%;

для будинку понад 10 поверхів – 15%.

Крім зазначених відсотків, ще застосовується коефіцієнт, що враховує відношення опалювальної площі квартир з автономним опаленням до опалювальної площі всіх приміщень будинку, який змінює вказаний відсоток. Наразі підприємство використовує саме цей метод через відсутність технічної документації та енергоаудиту.

— Чи не є завищеними ці відсотки?

— На мою думку дуже завищенні відсотки у спрощеному методі, тому що кожен будинок, так би мовити, індивідуальний, і багато мешканців (особливо на перших і останніх поверхах та в крайніх під’їздах) вже самотужки утеплили свої квартири. І лише проведення енергоаудиту дає можливість зменшити нарахування, бо у висновку буде зазначено реальний стан втрат та опалення місць загального користування будинку.

Взагалі хочу сказати, що насамперед саме мешканцям будинку важливо, щоб виконавець комунальної послуги мав актуальні технічні показники житлової будівлі. Тому закликаємо співвласників, за наявності, надати ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" у паперовому або електронному вигляді технічну документацію на багатоквартирні будинки, в яких вони мешкають, що дасть змогу підприємству врахувати для розподілу спожитої теплової енергії найбільш актуальні дані.

Ще раз наголошу – наше підприємство лише виконує постанову Кабміну, а не самовільно вигадало розподіл!

Якщо батарей у під’їзді немає, все одно доведеться платити?

— Відповідно п. 24 Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії (Постанова КМУ № 830 від 21.08.2019р.) передбачено, якщо проєктом на будівлю/будинок було передбачено встановлення приладів опалення у місцях загального користування та допоміжних приміщеннях, але вони були демонтовані, то для забезпечення нормативної температури у цих приміщеннях такі прилади опалення повинні бути відновлені виконавцем послуг з управління багатоквартирним будинком. За рахунок тепловиділень від розподільчих трубопроводів, які розташовані в місцях загального користування будинку, створюються сприятливі умови для нормального функціонування всіх інженерних мереж будинку.

Крім цього п. 7 р. IV Методики передбачено, що незалежно від наявності опалювальних приладів у під’їзді обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений розрахунково. Тобто всі співвласники житлового будинку повинні брати участь у витратах на його утримання пропорційно своїй частці у будинку незалежно від наявності опалювальних приладів у під’їзді.

— Чи є випадки коли загальнобудинкові потреби не визначаються?

— Так, якщо у будинку, відсутні приміщення (квартири) з автономним опаленням та усі приміщення не оснащені індивідуальними вузлами розподільного обліку теплової енергії (квартирними лічильниками тепла), то обсяг спожитої у будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення окремо не визначається, а входить до загального обсягу спожитої у будівлі теплової енергії на опалення. Відповідно, для даних будинків, обсяг спожитої теплової енергії на опалення приміщень визначається разом із обсягом спожитої теплової енергії на загальнобудинкові потреби та розподіляється між усіма споживачами будинку пропорційно до опалювальних площ їх приміщень.

— Плата за абонентське обслуговування нараховується споживачам з автономною системою?

— Так, тому що такі споживачі є співвласниками будинку, користуються спільно послугами. Це вимога нормативно-правових актів. Абонплата нараховується щомісяця протягом року, причому всім споживачам багатоквартирних будинків, незалежно від того, чи в них у квартирі централізоване опалення, чи автономне. До абонплати входять: витрати пов’язані зі збором даних теплолічильників та їх обробка, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягнення плати за спожиті послуги, договірна робота, друк та доставка квитанцій, абонентський супровід, звірка даних, обслуговування теплових лічильників заміна, метрологічна повірка, ремонт (у разі їх наявності).

— Чи може споживач з автономним опаленням отримувати субсидію від держави на сплату нарахувань за загальнобудинкові потреби?

— Так, за вимогами чинних нормативно-правових актів субсидії надаються також на послугу з постачання теплової енергії в частині витрат теплової енергії на опалення місць загального користування.

Відповідно до Постанови №839 від 29.07.2022 р. "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо окремих питань соціального захисту споживачів комунальних послуг та гарантованого постачання природного газу виробникам теплової енергії" встановлено соціальний норматив на послугу з постачання теплової енергії для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, та оплачують витрати теплової енергії на опалення місць загального користування, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку. Зазначенні зміни дозволяють надавати субсидію і пільги споживачам багатоквартирних будинків, що встановили автономні системи опалення та оплачують послугу з постачання теплової енергії (в частині витрат теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень).

— Яка наразі ситуація з боргами споживачів?

— Хочу звернутись до наших споживачів, які відповідально підходять до розрахунків за отриману послугу з постачання теплової енергії та подякувати їм. Проте, станом на березень 2024 року борг споживачів ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" перед підприємство складає 369, 5 мільйонів гривень. При цьому борги за опалювальний сезон 2023-2024 рр. перевищують 205 мільйонів. Окремо, зауважу, що нарахування оплати за послуги з опалення місць загального користування співвласникам будинку, які відключені від систем централізованого опалення, законодавчо обґрунтовані та носять обов’язковий характер. Щоб уникнути негативних наслідків, пов’язаних із заборгованістю за послуги з постачання теплової енергії, раджу вчасно здійснювати оплату та не накопичувати борги.

Детальніше ознайомитися з методикою нарахування та нормативно-правовими документами, якими регламентовано розподіл теплової енергії, можна за посиланнями: Закон України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018р. № 315 (зі мінами, внесеними згідно з наказами Міністерства розвитку громад та територій України № 358від 28.12.2021р. та № 61 від 26.03.2022р.)

Фотофакт