Новобудову введено в дію

22.09.2015 12:00

Але як подумати, то всі погодяться, що криза в нас саме у політичній галузі, нема справжніх надійних і ефективних партій. То хіба добрий сайт не є сходинкою спочатку до розквіту партійного руху, а потім і економіки, соціальної сфери, культури. Тому давайте подякуємо будівничим за їх роботу і підемо знайомитись. Ось він, новенький: http://mk.dem-alliance.org/

Враження поділимо природним чином: що сподобалось, що не дуже, що є, чого нема. Цілком зрозуміло, що розробники можуть погодитись чи не погодитись, але справа не тільки в них.

Всі інші партії мають таки замислитись над тим, щоб власні сайти міських чи обласних організацій запровадити якомога скоріше. Бо так виходить, що вони пасуть задніх, є несучасними, неефективними, нецікавими виборцю. А будувати щось завжди краще з урахуванням чужого досвіду. Тут мають бути зацікавлені як партійні вожді й активісти, так і рядові члени, адже хороший сайт – то плюс авторитету партії, помічник в роботі, а поганий чи взагалі його відсутність – то суцільний мінус.

Але і пересічний виборець має оцінити новенький сайт, подумати над тим, щоб він там хотів побачити, що робить та партія чи, з його точки зору, має робити. І поділитись враженнями як з партійцями, що одержали новий сайт, так, може і з читачами. Це, звісно, не так легко, як звинувачувати ту владу та лаяти клятого ворожого вождя, але саме в тому полягає розвиток, будівництво нової країни. В якій от, скажімо, донедавна ще того сайту не було, а тепер він є. Крокуємо вперед? Так, зусиллями тих, хто не тільки лається, а ще й робить щось практично і щоденно. Але берімося нарешті до знайомства чи вражень від нього.

1. Сподобалось

1.1 Сюрприз

Це така маленька деталь, яку не кожний і помітить. В самому низу головної сторінки є невеличкий текст "Звітність", в якому, я вважаю, суцільна бомба. Подивились? Згодні?

Не буду більше нічого тут писати, дуже хочу, щоб кожен, хто читає, пішов подивитись.

1.2 Проектний поділ партійної роботи

Сучасний погляд фахівців з управління на те, як певна кількість людей може разом щось реальне зробити, називається проектним. Власне, слово "проект" ми чуємо кожного дня: то і співучі танцюристи, і окремі партії, і передачі на телебаченні – дуже різні явища називають проектами. (Як тут не згадати, що колись миколаївці завжди знали, на якому заводі який проект будуть спускати на воду.) Але, все ж таки, головний сенс проекту – то спосіб організації спільної роботи. І як виконати вимоги проектного підходу, то результат буде. А як не виконати, то може й не буде. Ні, саме з вини відсутності належної організації спільної роботи, інші причини неуспіху ми не розглядаємо.

Тож партія, що запровадила проектний підхід до планування своєї роботи, на вірному шляху.

1.3 Персоналізація

Прибічники люстрації зараз затихли, бо цілком зрозуміло, що вона не відбулась.

І справа не тільки в тому, що юристи казали з самого початку про величезні проблеми її здійснення у правовому полі, а не просто киданні когось у баки. Юридичні тонкощі не кожному зрозумілі, але те, що на місто люстрованого треба посадити нового працівника – це ж зрозуміло кожному? Крім тих, хто хоче тільки скандалу, а що там буде далі їх абсолютно не цікавить.

Так от, на будь-якому підприємстві, на фермі чи телестудії завжди і всюди всі без виключення начальники ламають собі голову над тим, як підготувати кадри. Бо життя є життя і жоден працівник не є вічним, йому треба вчасно готувати заміну. А для цього ту заміну треба навчати і виховувати. Саме так: потрібні як знання, так і досвід їх використання в певних ситуаціях. Існують навіть перевірені досвідом терміни: фахівця категорії Х1 можна зробити з новачка за стільки то років, а вже категорії Х2 – за стільки. Міряють ті терміни роками і тільки. За місяць-два можна підготувати тільки… Та нікого. Слюсаря-сантехніка чи муляра менш ніж за рік-другий не підготувати. А скоріше тільки підручний, вантажник, робітник для одної операції на конвеєрі.

Чи можна сподіватись, що вправного, ефективного депутата можна одержати якось в інший спосіб? А ми ж говоримо про політику, про партію, відтак про депутатів, бо партія виробляє для суспільства саме депутатів, а не бігборди. І саме партія має навчити і виховати саме таких депутатів, які нам всім конче потрібні.

А що бігборди? Хіба бігборди не те саме? Ні, от відчуйте різницю: подивіться на тих, кого презентує сайт – і як саме – а потім на якийсь бігборд.

2 Резерви

Про те, що забули дати посилання на партійну програму і статут на центральному сайті партії не кажу – то проста недоречність, її, може, вже і виправили.

2.1 Стилістика.

Вона, як мені здалося, орієнтована на шоу: групові фотки, автоматична зміна зображень. От порівняйте: http://www.spu.kh.ua/ Нема сумніву в тому, що наведений приклад є більше статечним, солідним. Може, то молодіжна партія? Без сумніву, але ж виборця ми хочемо мати не тільки серед молоді, молодь і на вибори не ходить так, як літні люди. А літні люди звикли до іншої стилістики.

2.2 Персоналізація-2

Персоналізацію треба поширювати і поглиблювати (знаєте, хто так казав?).

При членах керівного органу треба вказати їх сферу відповідальності. При проектах – склад робочих груп.

2.3 Проекти

Тут бракує стандартної форми презентації проекту, щоб на кожній такій сторінці людина, що знайомиться з сайтом і партією, могла відразу вхопити суть. Форма така очевидна: мета, керівник (координатор?), робоча група, план-графік. Ця інформація є й зараз, але вона подана в стилі журналістському, белетризованому, а йдеться про щось більш сухе, стандартне для всіх сторінок і конкретизоване. Мабуть, пов'язане також з окремими комісіями ради і конкретними депутатами? І кандидатами від партії, що орієнтовані на роботу з тими комісіями. Вони ж члени робочої групи, то це завтрашні депутати.

А от як проект буде мати ще власну групу у Фейсбуці, то це вже буде вищий клас. Ну дійсно, проекти дуже різні і робота, що відбувається в них, не пов'язана між собою. Одне діло транспорт, це цікавить одних людей, а вже питання громадських слухань може бути цікаве зовсім іншим – от на цьому спільному інтересі і формується віртуальна спільнота. Ми ж хочемо залучити до справи людей? Так. Ми хочемо, щоб вони приходили в партійну групу, цікавились. Може то майбутні партійці. А може виборці. Сенс виконання проекту не тільки в тому, щоб досягти його мети, але, звісно, і в тому, щоб про це було широко відомо. Група Facebook тут незамінна.

А висновки робити не будемо. Життя триває? Оце так новина.