Залізобетоні аргументи проти підвищення рівня Олександрівського водосховищ до позначки 20,7 м

26.02.2017 23:43

«Тільки після того, як останнє дерево буде зрубано,
Тільки після того, як остання річка буде отруєна,
Тільки після того, як остання риба буде спіймана,
Тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти».

Вождь Айова Біла Хмара, середина ХІХ століття

Частина перша і головна. «Закон суровий, але це - Закон»

Історія Южноукраїнського енергокомплексу - це історія знищення унікального природного ландшафтно-гідробіологічного комплексу річки Південний Буг - гранітно-степове Побужжя (українська Швейцарія, одне з 7 природних див України), національної святині українського народу НПП «Бузький Гард», унікальних памяток історії і археології національного та всесвітнього рівнів, природного гідробіодинамічного фільтру річки, унікальних представників флори і фауни, нерестилищ цінної промислової риби, мекки для скалолазів та водників-слаломістів,.. внаслідок прихованої реалізації сучасними «покорителями природи» злочинного проекту часів радянської гігантоманії середини 20 століття минулого тисячоліття.

Закону необхідно дотримуватися.

Інакше життя суспільства стане не можливим.

Що буде на дорогах, якщо кожен водій буде їздити так, як йому забажається?

Що буде з поїздом, якщо хтось захоче провезти у ньому відро бензину?

Що буде з річкою, коли на ній створити водосховища, ємність яких перевищує сток річки?

Вірно, річка просто перестане бігти. Вона помре, перетворившись у каскад каналізаційних відстійників з мертвою водою.

Що ми зараз і спостерігаємо на річці Південний Буг.

Наш Буг є тяжко хворим: 16 тромбів перекривають цю водну артерію дамбами руслових водосховищ, 168 греблі відсікають від нього малі річки, 10234 греблі відсікають від Бугу водостоки на балках (11). .( Звідки візьметься в Бугу вода?

«Наміри підвищити рівень Ол. в-ща протирічить низці Законів, у т.ч. Водного Кодексу України. Так, стаття 82 вказаного Кодексу, з метою збереження гідрологічного та санітарного стану річок , однозначно ЗАБОРОНЯЄ споруджувати у їх басейнах водосховища і ставки загальним обсягом більше обсягу стоку річок в розрахунковий маловодний рік. Для П. Бугу об’єм зарегульованого водосховищами і ставками стоку вже зараз становить 1,6 млрд. куб.м, тоді як сток маловодного розрахункового складає лише 1,3 млрд.куб.м. Тобто, межа допустимої зарегульованості стоку річки і без заповнення Ол. в-ща вже перевищена» (7).

Таке становище було ще у 1997 році. А зараз сток Бугу став ще меншим - 1,03 млрд.куб.м (8). А об’єм зарегульованого водосховищами і ставками стокустановить 1,5625 млрд. куб. м.(11).

Екологічна експертиза дозволила заповнення Олександрівського водосховища до 8м. Потім ЮУ АЕС протиправно підвищили рівень до 14,7 м. Потім знову порушили, піднявши до 16,0м. Тепер хочуть в черговий раз порушити головний Закон річки, піднявши рівень води у Ол.в-щі до 20,7м..

Але чи можна порушувати Закон без кінця?

Людина, що порушує Закон - злочинець. Ті, хто мовчки спостерігають за цим - співучасники злочину.

Підняття до 20,7 порушує цілу низку Законів (13), тому й мови не може йти про 20,7.

Висновок 1. Підняття рівня Олександрівського водосховища до НПР 20,7 порушує головний Закон річки - Водний Кодекс України . І тільки одного цього аргументу достатньо, щоб назавжди припинити розмови про підвищення рівня Олександрівського водосховища до НПР 20,7м.

Посилання:

1. ІАО (Інформаційно-аналітичний огляд матеріалів (нетехнічне резюме) оцінки впливів на навколишнє середовище підняття рівня Олександрівського водосховища до проектної позначки 20,7 м.) http://www.sunpp.mk.ua/uk/info/official_info

п.2.3.3 « Незважаючи на значну зарегульованість і широке використання водних ресурсів для загальнгосподарських потреб середньорічні витрати Південного Бугу в районі гирла ріки за період з 1918 по 1950 роки становили 87,0 куб.м/сек, а після створення водосховищ і ставків (1951-1980) вони зросли до 93,0 куб.м/сек; після споруджування водойми-охолоджувача ЮУ АЕС і заповнення Ол.в-ща до відміток НПР 14,7 і 16м (1981-2014) істотно не змінилась і становить близько 85 куб.м/сек.

2. Дозвіл на спеціальне водокористування ЮУ АЕС. Додаток 1.

90,7 млн.куб.м /рік на виробничі потреби та 10,052 на госп.побутові потреби.

3. Протокол №6 Засідання басейнової ради Південного Бугу від 06.06.2013 року.

Додаток 2. «Згідно з розрахунками Укргідропроекту, в межені періоди маловодних років витрати води по державному водпосту Олександрівка можуть знижуватися до 3-5 куб.м/сек, що в декілька разів нижче необхідного мінімума (17куб.м/сек). В такі періоди порушується водопостачання та санітарно-екологічна обстановка в нижній течії річки.

Мінімальні витрати в межений період 2012 року протягом 58 діб складали 6,0 -15,9 куб.м/сек. при встановленій величині санітарно-екологічного попуску 17куб.м/сек

... Така ж ситуація спостерігалась у 2007 році протягом 56 діб.»

4. ІАО п.1.2.5 «Після заповнення Ол.в-ща до 20,7 м його ємність становитиме 72,6 млн. куб.м. З них: 14,4 - для потреб ТГАЕС, 5,1 - безповоротні втрати, 7,0 - додаткове водоспоживання АЕС., 46,1 - для водогосподарських потреб області ( у тому числі і для забезпечення санітарно-екологічного попуску у маловодні роки).

5. «Николаевская область всегда выделялась дефицитом воды, и острота проблемы водообеспечения усиливается из года в год. Так, из последних 15-ти лет двенадцать в промежутке летней межени имели периоды, когда расходы воды в низовье Южного Буга были ниже установленных санитарных попусков». Міжвідомча нарада 26.08.2015 щодо будівництва ТГАЕС

http://www.energoatom.kiev.ua/ru/press/nngc/43983-na_yujnoukrainskom_energokomplekse_sostoyalos_vyezdnoe_soveschanie_po_voprosam_stroitelstva_tashlykskoyi_gaes

6. стор.68 ІАО : «необхідність підняття НПР обумовлена потребами водокористувачів, оскількі в останні маловодні роки значно понизилася водність річок басейну П.Бугу, що створило проблеми із забезпеченням встановленного розміру санітарних попусків, які повинні складати не менше 17 куб.м/сек

7. Лист міністра екології України Ю. Костенко «Про Ташликську ГАЕС» від 13.01.1997 №10-3-21 Додаток 3.

8. Лист Миколаївського регіонального управління водних ресурсів. Додаток 4.

9. 3аява про наміри підвищення нормального підпірного рівня (НРП) Олександрівського водосховища на р. Південний Буг до позначки +20,7 м в рамках реалізації проекту "Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС"

http://www.sunpp.mk.ua/uk/info/official_info

10. НАЭК «Энергоатом» разрешено убивать, но не разрешено спасать. И людей. И реку.

https://news.pn/ru/public/149398

11. Лист № 07/675 від 14.04.2016 року Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів. Додаток 4

12. http://www.ngorod.net.ua/books/tajnye-fajly-tashlykskoj-gaes - «Тайные файлы Ташлыкской ГАЭС»

13. http://www.ngorod.net.ua/books/yuzhnyj-bug-nastupaet-vremya-ch «Южный Буг. Наступает время «Ч».