Миколаївщина децентралізована

29.12.2015 13:46

12 червня 2015 року ХХХ позачергова сесія Миколаївської обласної ради 6 скликання схвалила перспективний план формування територій громад області, згідно якого на території області було «створено» 32 об’єднані територіальні громади.

25 грудня 2015 року ІІІ позачергова сесія Миколаївської обласної ради 7 скликання внесла зміни і було «створено» 33-ю сільську об’єднані територіальну громаду – з центром в с. Куцуруб Очаківського району.

Куцурубська сільська громада стала єдиною реально створеною громадою в області, яка об’єднала 2 колишні сільські ради Очаківського району – Куцурубську та Іванівську. Ця мініатюрна громада фактично перекреслила усю багатомісячну роботу обласного «Офісу реформ». Більшість районів Миколаївщини у чорновому варіанті поділялись на 3 – 5 спроможних громад, але потрапляючи до Миколаєва майже одностайно там було перетворено один район на одну громаду.

Такий план отримав схвалена в Кабміні, одночасно не був одобреним народом, для якого він і задумувався. І фактично область пасе задні з цього питання в країні – 1 сільська громада – це фактично «біла ворона», виняток, а не правило.

Не має альтернативи децентралізації країни, але її треба було проводити з урахуванням думку народу, поступово, більше увагу приділяти роз’ясненню, просвітницькій роботі. Якби на моїй рідній Березанщині все-таки пішли на експеримент і створили 5 спроможних громад, то реформування б стартувало, а зараз важко буде повертатись до цього питання.

Глибоко переконаний, що до проведення такої реформи треба підійти підготовленому, а не через два роки не знати що робити і як поводитись.

Блоги
Алексей Сидорчук

Глава правления общественной организации "ЭКО Березань", советник главы Березанского райсовета по юридическим вопросам


Децентралізація на Березанщині: згаяний час і байдужість обраних
Не добровільність об’єднання на Миколаївщині
Агрохолдинг Бахматюка травить ядохіміктами мешканців невеличкого села на Березанщині
Рибаківська громада: попливти за течією в Коблево або створити власну
Децентралізація на Миколаївщині: імітація чи очікування дива?
Громадськість Миколаївщини буде навчатись запобігати корупцію
Комплекс меншовартості нашої еліти
Миколаївщина децентралізована
Рубикон нашої свідомості
8 партій будуть змагатись за місця в Березанській районній раді
₴ роші по-депутатськи
Двічі заборонена
Очі Государеві. Не помилитись би…
Одеська область чи Нова Грузія
Одеська область чи Нова Грузія