Децентралізація на Миколаївщині: імітація чи очікування дива?

27.07.2016 13:43

За рік проведення цієї важливої реформи в нашій області створено лише одну об’єднану територіальну громаду з центром в селі Куцуруб Очаківського району. Переконаний, що не можна об’єднання двох сусідніх сільських рад біля Очакова серйозно вважати створенням спроможної територіальної громади. Численні екскурсії з усієї області в Куцуруб, з якого намагаються зліпити місцеву Мекку, не дають відповідей на численні питання, проте залишають гіркі враження і чимало невідомого.

Анонсоване місцевим офісом реформ створення 10—15 об’єднаних територіальних громад не додає оптимізму у представників місцевого самоврядування області. Тому що, по-перше, громади створюються не навколо районного центру чи центру соціальної активності, а як правило, на периферії району, фактично на противагу районному центру; по-друге, навколо районних центрів штучно призупинений процес об’єднання, тобто все буде відбуватись за залишковим принципом: в новостворену громаду ввійде все те, що залишиться, точніше, що не встигне від’єднатися.

Протягом липня Миколаївською ОДА вже підготовлені висновки, щодо відповідності чинному законодавству об’єднання 1 селищної та 4 сільських територіальних громад, які знаходяться поруч з Миколаєвом та Вознесенськом. Фактично буде створено додатково 5 «білих плям» на адміністративній мапі Миколаївщини. Добровільно укрупненні, але не спроможні.

Цікава ситуація нині відбувається на рідній мені Березанщині, де всупереч нав’язаному областю плану «один район – одна громада», планується створити додатково ще дві об’єднані сільські територіальні громади з центрами в курортних Коблево та Рибаківці. Проте виконавча влада, намагаючись не допустити втрати контролю над цією важливою територією, пропагує створення в цій місцевості лише одну Коблівську сільську громаду. Більшість аналітиків не поділяють «райдужного майбутнього» Рибаківки у даному утворенні, вважаючи що село повноцінніше розвиватиметься, маючи статус центра громади, а не будучи, фактично, «тінню» Коблево.

Громада з центром в Березанці мабуть створиться адміністративно у 2017 наступному році в рамках проведення адміністративно-територіальної реформи. Тому жодних кроків назустріч децентралізації тут, ясна річ, не проводиться. А даремно! Тому що брак інформації і відсутність діяльності в даному напрямку може нашкодити цій важливій реформі.

Отож обласна виконавча влада, нав’язуючи реформу за правилом «один район – одна громада» фактично змарнувала цілий рік, перебуваючи на порозі грандіозної адміністративно-територіальної реформи призвела область до пасивності та очікуванні дива, що може «пронесе». Забуваючи при цьому, що головним адептом реформи децентралізації є чинний Прем’єр-міністр країни Володимир Борисович Гройсман.

Олексій Сидорчук, депутат районної ради, Голова Правління громадської організації «ЕКО (Екологія, Культура, Освіта) Березань», Керівник Проекту «Запобігання корупції у курортних районах Миколаївщини шляхом активізації діяльності громадськості».

Блоги
Алексей Сидорчук

Глава правления общественной организации "ЭКО Березань", советник главы Березанского райсовета по юридическим вопросам


Децентралізація на Березанщині: згаяний час і байдужість обраних
Не добровільність об’єднання на Миколаївщині
Агрохолдинг Бахматюка травить ядохіміктами мешканців невеличкого села на Березанщині
Рибаківська громада: попливти за течією в Коблево або створити власну
Децентралізація на Миколаївщині: імітація чи очікування дива?
Громадськість Миколаївщини буде навчатись запобігати корупцію
Комплекс меншовартості нашої еліти
Миколаївщина децентралізована
Рубикон нашої свідомості
8 партій будуть змагатись за місця в Березанській районній раді
₴ роші по-депутатськи
Двічі заборонена
Очі Государеві. Не помилитись би…
Одеська область чи Нова Грузія
Одеська область чи Нова Грузія